Menü Bezárás

Zártkerti Program

Lakossági tájékoztató
Útfejlesztés és gyümölcsfák telepítése Borsodszirák zártkerti részeken.

Pályázati azonosító: 2021/7931/HERMAN

A fejlesztés bemutatása:
Jelen projektünk keretében Borsodszirák Község Önkormányzata tulajdonában álló 2 db zártkerti földúton történt meg a fejlesztés. A pályázó Borsodszirák Község Önkormányzata 2018. évben VP pályázat keretében elnyerte egy külterületi út teljeskörű aszfaltozását, mely a jelen zártkerti pályázattal érintett területen halad át. Ezen zártkerti pályázat keretében jelzett 2 db önkormányzati út (052 és 03. hrsz-ek) ezen aszfaltútról indulnak és meredeken haladnak a dombon lévő zártkertek felé. A 2 önkormányzati zártkerti út agyagos szerkezetű volt, mely nedves időben az emelkedő szögére tekintettel használhatatlan volt. A kövezése révén az elkészült aszfaltútról induló kövezett út problémamentesen megközelíthetővé teszi a meglévő zártkerteket.

Személygépkocsival az év bármely évszakában időjárási viszonyoktól függetlenül megközelíthetőek a felújított utakon a zártkertek.
A Zártkertként nyilvántartott önkormányzati ingatlanokon (meglévő önkormányzati gyümölcsösben) a meglévő genetikai sokféleség megőrzése, a környezet védelme, a külterületeken folytatott szőlő -és gyümölcstermesztés fennmaradása volt a célunk. A program keretében tradicionális gyümölcsfákat telepítettünk.
A tájjellegű, őshonos szaporítóanyag (gyümölcsfák) szállítása a megrendelt fajtaösszetételben és telepítéssel megtörtént 2021.-2022 telén.

Elért eredményeink:
400 db tradicionális gyümölcsfa beszerzése
2 db önkormányzati tulajdonú zártkerti földút további fejlesztése, 4 évszakossá tétele.
Elnyert támogatási összeg: nettó 6.460.000.- Ft.+ áfa.
2. számú melléklet: Beszámoló formanyomtatvány és Általános tájékoztató, Fotók


Lakossági tájékoztató
Útfejlesztés Borsodszirák zártkerti részeken.

Pályázati azonosító: 1638-9/2018/HERMAN

A fejlesztés bemutatása:
Borsodszirák Község Önkormányzata tulajdonában álló 2 db zártkerti földúton történt meg a fejlesztés. A pályázó Borsodszirák Község Önkormányzata 2018. évben VP pályázat keretében elnyerte egy külterületi út teljeskörű aszfaltozását, mely a jelen zártkerti pályázattal érintett területen halad át. Ezen zártkerti pályázat keretében jelzett 2 db önkormányzati út (052 és 03. hrsz-ek) ezen aszfaltútról indulnak és meredeken haladnak a dombon lévő zártkertek felé. A 2 önkormányzati zártkerti út agyagos szerkezetű volt, mely nedves időben az emelkedő szögére tekintettel használhatatlan volt. A kövezése révén az elkészült aszfaltútról induló kövezett út problémamentesen megközelíthetővé teszi a meglévő zártkerteket.
Ezen megközelíthetőségi probléma megoldása volt a cél, illetve a zártkertek 4 évszakossá tétele. Ez teljes mértékben meg is történt. Személygépkocsival az év bármely évszakában időjárási viszonyoktól függetlenül megközelíthetőek a felújított utakon a zártkertek.
A Zártkertként nyilvántartott önkormányzati ingatlanokon (meglévő önkormányzati gyümölcsösben) a meglévő genetikai sokféleség megőrzése, a környezet védelme, a külterületeken folytatott szőlő -és gyümölcstermesztés fennmaradása volt a célunk. A program keretében vadvédelmi kerítést és tradicionális gyümölcsfákat telepítettünk.
A tájjellegű, őshonos szaporítóanyag (gyümölcsfák) szállítása a megrendelt fajtaösszetételben és telepítéssel megtörtént 2018. őszén. Az önkormányzat által kitakarított zártkerti területen a gyümölcsfák telepítéséhez szükséges földfuratok gépi kialakítása a vállalkozó által megtörtént illetve a kerítés nyomvonalának gépi egyengetése is megvalósult.
A teljes megvalósult mennyiség: 300 db.
Vadvédelmi kerítés telepítése: teljeskörűen megvalósult a 300 méter hosszú és 180 cm magas vadvédelmi kerítés telepítése. Ennek keretében erősített betonoszlopok, 3 sor feszítő drót, 180 cm magas vadháló, 1 db nagykapu (4 méteres felszerelésével). A munkák gépi furakészítéssel történtek meg, a nagykapuknál és a sarokpontokon betonozott oszlopzattal.

A projekt keretében hiánytalanul megvalósult, mérhető fejlesztések:

  • külterületi utak felújítása – 600 M hosszan megtörtént.
  • gyümölcsfák telepítése (minimális területrendezéssel) megtörtént – 300 db.
  • vadvédelmi kerítés telepítése – 300 M hosszan megtörtént.

Az elnyert támogatás összege: bruttó 8.318.500.- Ft.
Támogató: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.